You're reading the Hungarian version of this article.Click here to read the English version.

Yaga csodaországban – BLACKTAIL első ránézésre

Gare – 2021. december 17. 10:35
Share on

Vannak játékok, melyek valamilyen módon képesek úgy összevegyíteni játékmenetüket, történetüket és egyéb említésre méltó elemeiket, hogy a végeredményre úgy reagál az ember, mint egy tökéletesen ízesített ételre, melybe pont annyi só és fűszer került, amennyire szükség van – egyetlen cseppel sem több vagy kevesebb. Valami ilyesmit kotyvasztott ki a THE PARASIGHT fejlesztőcsapata is a BLACKTAIL című belső nézetű akció-kalanddal, mely kellemesen ötvözi az íjászatot a természetfelettivel, mindezt pedig egy színes, meseszerű világgal és egy (eddig) érdekes sztorival toldja meg.

A világuralomra törő hangyakirálynőtől a beszélő óriásgombákig

A szláv folklór és mondavilág, valamint elsősorban a Baba-Yaga legenda által ihlettett BLACKTAIL történetének hőse egy fiatal lány, kit boszorkányság gyanúja miatt száműztek otthonából, s ki egy titokzatos hang utasításait követve indul el, hogy felfedezze az önnön múltja és természete körül keringő titkokat. Számomra ez már alapból is jól hangzott, a játék pedig ezután még tovább is fokozza a dolgokat sötét, némileg ominózus (ám ettől függetlenül idillinek tűnő) világával, mely összességében egy bizarr, Alice Csodaországban típusú atmoszférát teremt meg, némi szláv utóízzel. A világuralomra törő hangyakirálynőtől elkezdve a beszélő óriásgombákig telis-tele van a kaland érdekesen bizarr szerzetekkel, a játék helyszínei pedig számos elágazással, felfedezhető zegzugokkal érik el, hogy az ember teljesen elmerüljön a BLACKTAIL által elénk varázsolt világban. A demó nyúlfarknyi hossza alatt csak úgy sorra loptam ki a screenshotokat, ez pedig szerintem már önmagában sokat elárul.

A Jó és Gonosz cselekedetek dilemmája

Játékmenet szempontjából sem okozott csalódást a BLACKTAIL, az ismerős alapokat ugyanis érdekes, kreatív módon bolondítja meg. Elsődleges fegyverünk az íj, melyet a környezetünkből gyűjtögetett, esetleg levadászott alapanyagokkal fejleszthetünk, sőt, még az új nyílvesszők craftolásához is nekünk kell beszerezni a szükséges összetevőket. Ez mindenesetre nem jelenti azt (vagy legalábbis nem feltétlen), hogy csapot-papot otthagyva el kell indulnunk levadászni a vadon összes élő-lélegző lakosát. A vérontásra a játék is reagál, morális státuszunk pedig folyton a jó és a gonosz között ingadozik, elsősorban cselekedetinktől függően: ha hazudunk és félrevezetjük a mit sem sejtő NPC-ket, esetleg szemrebbenés nélkül ölünk, akkor a Gonosz irányba sodródunk, míg a békés megoldások híveként a Jó felé húzunk. Ennek, mint a játékban lévő sok más egyébnek is, konkrét játékmeneti következménye is van, a Jó és a Gonosz beállítottság ugyanis más-más kölcsönösen exkluzív bónuszokkal látja el karakterünket, így érdemes ilyen szempontból is megfontolni, hogyan egyengetjük morális beállítottságunkat.

Túlélés és mágia

Rendkívül lightos „túlélő” elemeket is kapunk, de ne aggódjon az, aki hozzám hasonlóan nagy ívben kerüli a túlélőjátékokat, ez a rész ugyanis a demóban egyáltalán nem volt hangsúlyos; nem kell se az éhségünkre figyelni, de halálra sem tudunk fagyni – elsősorban annyiból állt a dolog, hogy levadászunk egy szarvast, aztán egy minijáték keretei között megsütjük a húst a tábortűznél, hogy életerőnket visszatöltsük. A demó egy későbbi részén továbbá képbe jönnek természetfeletti képességeink is, s hamarosan mágikus nyílvesszőket eresztve leszünk képesek egyszerre több ellenfelet letarolni, vagy esetleg az utunkba kerülő akadályokat elpusztítani – természetesen mindez szintúgy fejleszthető a játék upgrade rendszere révén, csak hogy ezzel is bővüljön a testreszabási opciók tárháza. Ezután még kaptam egy kellően élvezetes bossharcot is a végére, a demó pedig egy rendkívül érdekes jelenettel zárult le, mely sikeresen felkeltette az érdeklődésemet afelől, hogy konkrétan milyen irányba is fog húzni a sztori.

Összegezve

Egy szó, mint száz, a BLACKTAIL demója kellemes meglepetés volt. 90 perc alatt megtanultam íjászkodni és varázsolni, közben még egy rendkívül hangulatos vadont is felfedeztem, tele humoros karakterekkel, a felhozatalhoz pedig egy első ránézésre érdekesnek tűnő történeti szál is dukál, melynek további kimenetelére már most kíváncsi vagyok. Úgyhogy egyelőre jó érzésekkel töltött el a BLACKTAIL, s csak remélni tudom, hogy a teljes verzió is képes lesz tartani ezt a pozitív momentumot.


If you liked this article, follow us on our channels below and/or register!
Discussions