You're reading the Hungarian version of this article.Click here to read the English version.

What Happened – Fontos mondanivaló, gyenge kivitelezéssel – Ismertető

Gare – 2020. augusztus 14. 16:13
Share on

A What Happened olyan projekt, mely véleményem szerint egy rendkívül fontos témára tapint rá. A történet középpontjában Stiles, egy gondterhelt középiskolás tanuló áll, ki folytonos harcot vív a saját elméjében dúló szorongásérzettel és depresszióval, s kinek mentális állapotát a játék számos szürreális, gyakran szimbolikus élmény révén tárja elénk. Maga az ötlet szerintem megérdemli, hogy játékként dolgozzák fel, s kíváncsi is voltam, hogy egy ilyen – nagyon is valós – problémát hogyan fog elém tárni a program. A végeredmény sajnálatos módon azonban eléggé vegyes érzelmeket váltott ki belőlem, s habár a What Happened képes volt néhány jó ötletet felsorakoztatni, összességében mégsem hagyott akkora nyomott bennem, mint azt szerettem volna.

Szürreális sétaszimulátor

Mielőtt azonban belevetnénk magunkat a dolog sűrűjébe, érdemes még néhány szót szólni arról, hogy konkrétan milyen játékkal is van dolgunk. Műfaját tekintve a What Happened ún. „walking simulator” – az ilyen és ehhez hasonló játékok elsősorban a lassan csepegtetett sztori-morzsákra és a mély történetmesélésre épülnek, játékmenet szempontjából pedig általában csupán az abszolút minimumot produkálják, s pontosan ebből is fakad a fent említett „sétaszimulátor” elnevezés. A What Happened esetében is ez a helyzet, így aki eddig sem kedvelte a műfajt, az valószínűleg most sem válik majd hívővé. Habár a játék próbálkozik itt-ott fejtörőket adagolni, ezek kivétel nélkül rendkívül egyszerűek, sőt, olykor repetitívek is; a kaland tetemes részében elsősorban kulcsokat és villanykörtéket keresgélünk majd, ez utóbbit pedig olyan gyakran ismételteti meg velünk a játék, hogy azt szinte már villanykörte-becsavaró szimulátornak is nevezhetnénk. A sztori beiktat továbbá egy-két intenzív üldözéses jelenet is, hol reflexeink kamatoztatása helyett inkább az egyetlen helyes útvonal pontos memorizálására lesz szükségünk, szerencsére azonban ezek a részek nem tartanak sokáig, s általában véget is érnek, mielőtt az ember túlságosan felidegelhetné magát rajtuk.

Amikor megszólal a belső hang…

Vizuális téren sok panaszra nem volt okom: a játék remekül hozza át Stiles mentális rémálomvilágának szüntelenül változó, s gyakran kiszámíthatatlan mivoltát. Felfedezőtúránk nem egyszer szembesít majd a fizika törvényeit agresszívan figyelmen kívül hagyó látványvilággal, az ember pedig soha nem lehet biztos benne, hogy a következő folyosó épp milyen szürreális meglepetéssel áll majd elő; az egész olyan érzést kelt, mintha az ember egy soha véget nem érő hullámvasút akaratlan utasa lenne, mely véleményem szerint kielégítő módon reprezentálta a Stiles tudatalattijában kavargó vad, féktelen érzelmeket. Hasonlóan tetszett az is, hogy Stiles elméjét egy különálló karakterként kezelte a játék, ki szüntelenül csacsog a szerencsétlen tinédzser fejében; olykor rávilágít vagy felnagyítja Stiles meglévő félelmeit, máskor pedig keresetlen szavakkal illeti a fiú gyengeségeit. S habár nem kívánok minden egyes hasonló problémával küzdő ember nevében felszólalni, úgy érzem, ez elég jól adta vissza azt az érzést, amikor az embernek önnön gondolataival kell háborút vívnia – Stiles folyton kekeckedő elméje a belső hang, mely a szorongással vagy önbizalomhiánnyal küzdő emberek gondolatait lépten-nyomon próbálja szabotálni.

Kiaknázatlan lehetőségek

Az érdekes alapfelállás és a néhány jó ötlet mégsem képesek megmenteni a játék történetét és karaktereit, melyektől elvártam volna, hogy a projekt alappilléreiként szolgáljanak, ehelyett azonban annak leggyengébb láncszemeivé váltak. A sztori, hogy pusztán fogalmazzak, abszolút képtelen volt megragadni, továbbá azt sem értettem, hogy a játék egy ilyen komoly, számtalan embert érintő témát miért pont egy középiskolás szerelmi háromszög révén próbált feldolgozni. Kivitelezés terén tehát bőven lehetett volna mit javítani, változtatni a játékon, ez az ügyetlenül megírt, narratív szempontból ingerszegény középiskolás szerelmi dráma ugyanis egyáltalán nem volt képes hihetően bemutatni, hogy miért is olyan fontos a mentális egészség témája. Maguk a karakterek, Stiles-t is beleértve, szintúgy lehangolóan kidolgozatlanra sikeredtek; a látványvilág és vizuális kreativitás terén kellemes meglepetést okozó átvezető animációkat pedig a forgatókönyv gyatrasága, valamint az ingadozó minőségű szinkronhangok tartják vissza. Lehet az ilyesmit amúgy jól is csinálni: az olyan játékok, mint például a Gone Home, már bizonyították, hogy relatíve minimális prezentációval (azaz elsősorban naplóbejegyzésekre vagy hangfelvételekre hagyatkozva) is lehet mélyen kidolgozott, hús-vér embernek érződő karaktereket létrehozni. Kicsit keserű szájízt hagyott bennem továbbá a What Happened végkifejlete is. Spoilerek nélkül elmondhatom, hogy a játéknak egynél több befejezése is akad, a sztori azonban féltve őrzi titkait, így nem könnyű kitalálni, hogy pontosan milyen kritériumoknak is kell megfelelnünk az optimális végjáték megtekintéséhez. Úgyhogy engem a játék szépen nyakon öntött a legrosszabb befejezéssel, aztán még le is szidott, mondván: ez az én hibám, mert nem törődtem eléggé Stiles-al. Hogy pontosan hol volt az elágazási pont, mely a jobb befejezéshez juttatott volna, azt soha nem tudtam meg – a sztori nagy része egy többnyire lineáris sínen vezet végig, így soha nem éreztem azt, hogy volna lehetőségem akármit is máshogy csinálni.

Végszó

Nem kételkedem abban, hogy a Genius Slackers fejlesztőcsapata őszintén próbált meg rávilágítani erre a rendkívül komoly problémára, valamint betekintést adni a szorongással és depresszióval harcoló emberek belső – s nem ritkán másoktól eltitkolt – fájdalmaiba. A történet és annak kivitelezése azonban képtelen a téma által megkövetelt hozzáértéssel és eleganciával átadni ezt az üzenetet – ez pedig sajnos egy olyan játékot eredményezett, mely vizuális szempontból lenyűgöző álomjeleneteit egy felszínes narratíva szolgálatába volt kénytelen állítani.

A What Happened elérhető a Steam-en.


If you liked this article, follow us on our channels below and/or register!
Discussions