You're reading the Hungarian version of this article.Click here to read the English version.

Nosztalgikus, űrhajós/tankos pixel-puffogtatás – Armored Lab Force: VULVEHICLES – Ismertető

Gare – 2022. augusztus 30. 20:05
Share on

Mi történik, amikor az ember hat nem mindennapi animés karakterre hagyja a világ sorsát, sőt, még repülő szupertankokat is ad nekik? Elszabadul a pokol. És pont ez a lényeg. Nos, az Armored Lab Force: VULVEHICLES pontosan azt a könnyed hangulatot árasztja, mely sok SNES-es akciójátékot jellemzett annak idején – retro bája tagadhatatlan, játékmenete pedig egyszerű, de mégis változatos és szórakoztató.

Réges-rég egymesszi-messzi galaxisban

Természetesen azért sztori is akad, habár körülbelül annyira mély, mint egy kacsaúsztató. Intergalaktikus problémákat oldunk meg a magunk módján, mely gyakorlatilag a dolgok diszkriminációtól mentes szétrobbantásából áll; a missziók között továbbá kapunk visual novel beütésű dialógus jeleneteket is, melyek során a hat hősnő éppen az aktuális küldetésről vagy valamilyen más témáról társalog, esetleg osztogatja a poénokat. Ezek a humorosnak szánt párbeszéd-jelenetek sajnos nem igazán nyerték el a tetszésemet: a dialógusokat kicsit száraznak éreztem, s a poénokat sem tartottam kifejezetten ütősnek; a játék mindenesetre nem erőlteti ránk a dolgot, így aki inkább lövöldözne, az nyugodtan skippelheti az egészet – túl sok mindenről szerény véleményen szerint nem fog lemaradni.

Tankok, robbanások és káosz

Bizony, a felejthető animés csevegéseknél sokkal fontosabb maga a játékmenet – a tankok, a robbanások, a káosz; ezek alkotják ugyanis a projekt alappillérét. Mielőtt a játék hat fő helyszínének egyikére megérkeznénk, mindig ki kell választanunk, hogy melyik három tankot visszük magunkkal az elkövetkezendő néhány misszióra – összesen tizenkét masina közül választhatunk, melyek mindegyike más-más adottságokkal, harci stílussal és speciális fegyverekkel lett felvértezve: akad olyan járgány, mely a pálya nagy részét lefedő rakétasorozatot tud indítani, de olyan is, mely hatalmas, horizontális lézerrel pusztít el mindent, vagy esetleg körkörös formációban ontja magából a lövedékeket, hogy csak néhányat említsek. A tankok változatossága a játék egyik erős pontja, lehetővé teszi ugyanis, hogy egy-egy missziót mindig más-más módon vigyünk végig, s hogy többszöri nekifutásra is relatíve frissnek, újszerűnek érződjenek a pályák. További érdekesség, hogy tankjaink repülni is képesek, habár csupán limitált ideig, mely után kénytelenek leszállni, majd energiájukat újratölteni; ez papíron egyszerű dolognak hangzik, a játékban azonban szinte minden platform és építmény lerombolható (vagy általunk, vagy az ellenfelek által), így gyakran fogjuk magunkat olyan helyzetben találni, hogy a túlzott puffogtatás miatt saját magunkat fosztottuk meg a potenciális leszállópályától. Egy szó mint száz: a folytonos lövedék-kerülgetés közben így arra is kell majd ügyelnünk, hogy üzemanyag hiányában legyen hol landolnunk.

Taktika mindenek felett

Érdemes még tudni, hogy ugyan hatalmas mennyiségű pusztítást vagyunk képesek véghez vinni, tankjaink épségére mégis ügyelnünk kell, a járgányok ugyanis nem bírják túl sokáig a strapát – az adott pálya során bekapott sebzések továbbá nem múlnak el a következő misszióra lépve, így nem árt meggondolni, mennyire merészen játszunk, néha ugyanis az óvatosság a nyerő taktika. Ehhez szintúgy kapcsolódik, hogy maga a fő-kampány hat zónára bomlik, melyek mindegyike négy-négy misszióból áll: tankjainkat javítani vagy lecserélni pedig csupán zónák között tudunk, az adott zóna boss-robotjának legyűrése után – érdemes így figyelni a HP sávunkra és ammuníciónkra egyaránt, hogy ne érjenek meglepetések egy-egy zóna végén. Ez azonban ne tántorítson el senkit: a játék számos választható nehézségi szinttel szolgál, így a nyugis retro lövöldözésre vágyók, valamint a nagyobb kihívás után éhezők is meg tudják találni a játékstílusukhoz illeszkedő módot.

Nosztalgikus pixel-puffogtatás

Összességében az Armored Lab Force: VULVEHICLES egy kellemesen régies stílusú oldalnézeti akciójáték, mely a retro űrhajós/tankos lövöldék szerelmesei számára sok jó ötletet tartalmaz. A tankok változatosak, eltérő képességeik révén pedig mindig tudunk valami újat kipróbálni, mely révén a pályák nem torkollnak monoton ismétlésbe; nem kell roppantul mély élményre számítani, és a történet sem kifejezetten Oscar-díjas produktum, játékmenet szempontból azonban bőven tudom ajánlani a könnyed, nosztalgikus pixel-puffogtatásra vágyó érdeklődőknek.


If you liked this article, follow us on our channels below and/or register!
Discussions