You're reading the Hungarian version of this article.Click here to read the English version.

Hova lett a The Last Guardian?

Gare – 2013. október 30. 23:33
Share on

Az Ico és a Shadow of the Colossus-ért felelős csapat új (habár a jelző ezesetben aligha helytálló) játéka, a The Last Guardian még anno 2009-ben került bejelentésre, fejlesztését azonban már 2007-ben megkezdődött. A 2009-es E3-on bemutatott videó alapján annyit tudhattunk meg, hogy a játék középpontjában egy fiatal fiú áll, aki valamilyen úton-módon megismerkedik és megbarátkozik Trico-val, a hatalmas négylábú szörnyeteggel, mely külső megjelenése alapján leginkább egy macska és egy madár keresztezésének eredményére emlékeztet. A különös duó együtt indul el, hogy felfedezzék a környező romokat, miközben az őket ismeretlen okokból üldöző katonák elől is menekülnek.

A The Last Guardian játékmenete tehát a fiú és Trico közreműködésén alapul. A fejlesztők elmondása szerint a hatalmas állat természetes viselkedését kihasználva juthattunk volna egyről a kettőre: egy hordót elhajítva arra ösztönözhetjük Trico-t, hogy arra menjen, amerre mi szeretnénk; ha pedig esetleg megkerülhetetlen akadályba ütköznénk, magát Trico-t megmászva (nem kevesek számára Shadow of the Colossus deja vu érzés közepette) juthatunk magasabbra. A hatalmas szörny nem egy teljes mértékben irányítható rabszolga, hanem, ahogy Fumito Ueda, a játék kreatív atyja mesélte, egyfajta háziállatként viselkedik, a játékosoknak pedig igazodniuk kell gyakran szeszélyes és kíváncsi természetéhez.

Ez mind rendkívül ígéretesnek hangzott 2009-ben, azóta viszont eltelt néhány év, a játék megjelenésének esélye pedig egy fikarcnyit sem vált biztosabbá. A 2009-es E3-ot és Tokyo Game Show-t követően az első viharfelhők 2010 táján jelentek meg a The Last Guardian fejlesztése körül, mikor az eredetileg 2010-re tervezett új előzetest kellett elhalasztani, a játék ugyanis - ahogy azt később megtudhattuk - még nem állt készen arra, hogy teljes egészében a nagyközönség elé lehessen tárni.

Kedvezőbb információkkal lehettünk gazdagabbak, mikor megtudtuk, a játék akár már 2011 környékén elkészülhet – Ueda azt is fontolóra vette, hogy a 2011-ben újra kiadott Ico és Shadow of the Colossus mellé már The Last Guardian demót is mellékelhetnek, ez sajnálatos módon azonban nem valósult meg. 2011 decemberében azonban Ueda távozott a Sony-tól, s habár idejének nagy részét még mindig a projektnek szentelte, a fejlesztés ennek ellenére számos nehézségbe ütközött, melyre hivatkozva a játék a 2012-es E3 rendezvényen sem került bemutatásra. Habár a Playstation 4 konzol bemutatkozásával újra felröppentek a hírek a játékkal kapcsolatban, kézzel fogható információhoz sokáig nem juthattunk. Jelen álláspont szerint a The Last Guardian fejlesztése még nem fulladt kudarcba: Shuhei Yoshida, a Sony elnöke egy októberi interjúban közzé tette, hogy a játék munkálatait nem szüntették be, csupán „átdolgozzák” azt. Hogy ez konkrétan mit takar, még nem lehet tudni, de reményeink szerint arra utalt ezzel Yoshida, hogy a The Last Guardian felújított, tökéletesített formában fog végül előrukkolni valamikor -esetleg 2014-2015 tájékán- a Sony next-gen konzolján. Addig pedig marad a várakozás…

Discussions

If you liked this article, follow us on our channels below and/or register!