You're reading the Hungarian version of this article.Click here to read the English version.

Hó, jég és szellemek – ezekkel a havas indie játékokkal búcsúzunk 2020-tól

Gare – 2020. december 22. 20:29
Share on

2020 hamarosan véget ér, a tél azonban még csak most kezdődött – s mi más is jutna eszébe az embernek a télről (az ünnepektől eltekintve), mint a hó? Úgyhogy aki olyannyira harmóniában van a természettel és az évszakokkal, mint mi, az valószínűleg kedvet kapott néhány havas, téli témájú játék kipróbálásához. Itt jön a képbe jelen listánk, melyben csokorba gyűjtöttünk néhány változatos indie és nem-mainstream játékot – van köztük kalandjáték, horrorjáték, de még egy hardcore városépítő szimulátor is, egy dologban azonban megegyeznek: a hó, a jég és/vagy a tél meghatározó szerepet játszik mindegyikükben.

Frostpunk

Amikor egy új jégkorszak köszönt be s dönti maga alá a civilizációt, ránk – mint a Föld utolsó megmaradt városának vezetőjére – hárul a feladat, hogy valamilyen úton-módon túléljük a kegyetlen mínuszokat. Ehhez természetesen kemény, morális és etikai határokat feszegető döntéseket is kell hoznunk, aki azonban kedveli a városépítős/menedzselős játékokat, s van is benne elég akaraterő, hogy túlélje a világvégét... nos, az nyugodtan vessen egy pillantást a Fronstpunk-ra. A játékról szóló részletes ismertetőnk továbbá itt olvasható.


Blackwell Epiphany

Listánk következő alanya a remek Blackwell széria ötödik és egyben befejező epizódja, így kipróbálását csakis az előző négy rész végigjátszása után ajánlom. Viszont emlékeim szerint csak ebben a részben van hó és tél, és nagyon szerettem volna a listára pakolni a sorozatot, úgyhogy elnézést, hogy egy ilyen kiskapuhoz kellett folyamodnom. Mindenesetre akinek van kedve nyomon követni egy szellem és egy nem mindennapi médium természetfeletti kalandjait, az mindenképpen szerezze be az egész sorozatot, mivel maga a történet abszolút megéri a szükséges időbefektetést.


Heroine's Quest: The Herald of Ragnarok

Kedveled a retro-kalandjátékokat és RPG-ket? Pontosítva: rajongtál anno a Quest for Glory sorozatért? Ha a válasz igen, és még a havat és a skandináv mitológiát is szereted, akkor a Heroine’s Quest kedvező választás lehet: modern játék ugyan, mégis retro irányvonalat követve készült, mely az egyszeri játékos nosztalgia-izmait hivatott gyengéden csiklandozni. Ja, és még ingyenes is.


All The Way Down

Az All The Way Down elsősorban a horror-kalandjátékok, konkrétabban a kozmikus horror mestereként számon tartott H.P. Lovecraft rajongóinak szól. A sztori Yorkshire-ben játszódik, hol egy férfi a hóviharban útját vesztve végül Millvale csendes, békés(nek látszó) kisvárosába téved be. Hogy pontosan hogyan is alakul a városnézés, azt nem árulnám el; egyrészt azért is, mert maga a játék fájdalmasan rövid – 20-30 percnél többet ne várjon tőle senki. Ennek ellenére hangulata kellemesen hátborzongató, s habár inkább érződik tech demónak, mint rendes játéknak, a műfaj kedvelői számára egy végigjátszást simán megér.


Kona

A Konában egy detektívet alakítunk, ki 1970-ben látogat el Észak-Kanada egy kisvárosába, hol titokzatos módon eltűntek az emberek – a játék gyakran lassú és eseménytelen tud lenni, de aki egy könnyedebb tempójú, non-stop akciótól és robbanásoktól mentes kalandra vágyakozik, az egy bögre kávé mellett jól elszórakozhat vele.


Praey for the Gods

A Praey for the Gods a Shadow of the Colossus nyílt világú felfedezését és óriási, megmászható boss-szörnyeit ötvözi a túlélőjátékok elemeivel – kalandjában egy magányos hőst alakítunk, ki az örök tél birodalmába csöppenve próbálja feltárni a régió titkait. Missziónk során számos kolosszális szörny állja majd utunkat, kik már önmagukban is hatalmas veszélyt jelentenek... s emellett még a túlélésről – azaz az élelem- és nyersanyaggyűjtésről – is gondoskodnunk kell. Nem kis feladat, valljuk be.


Never Alone

Az alaszkai folklórba betekintést nyújtó Never Alone két főhőssel operál: egy fiatal lány és hű sarkiróka társa vágnak bele egy nem mindennapi fejtörős, platformozós kalandba. A játékról továbbá érdemes tudni, hogy támogatja a lokális multiplayer módot is, ha esetleg egy baráttal, ismerőssel élnénk át a sarkvidéki túrát.


Ezzel pedig listánk végére is értünk, reméljük találtatok benne nektek való címet – jövőre pedig újult erővel folytatjuk az érdekesebbnél érdekesebb indie és nem-mainstream játékok bemutatását. Addig is kívánunk mindenkinek kellemes ünnepeket és jó játékot! Találkozunk 2021-ben!


If you liked this article, follow us on our channels below and/or register!
Discussions