You're reading the Hungarian version of this article.Click here to read the English version.

Her Story – rejtélyes képkockák – Ismertető

Gare – 2015. július 7. 23:52
Share on

A Her Story, mint videojáték, kellően érdekes módon tárja elénk narratíváját, a képekre pillantva pedig rögvest nyilvánvalóvá is válhat, hogy mivel van dolgunk – egy élőszereplős filmet idéző kalanddal a Silent Hill: Shattered Memories alkotójától. És mindez valahogy működik. Habár a játék tetemes része élőszereplős jelenetek megtekintéséből áll, minimális mennyiségű konkrét „játékmentettel”, a megszokottól némileg eltérő kalandjátékra vágyók számára mindenképp megérhet egy próbát.

Egy gyilkosság, tucatnyi rendőrségi archív felvétel

A Her Story titokzatosan indul: az általunk irányított főhős egy régi számítógép képernyője előtt gubbaszt, s próbálja kideríteni, pontosan hogyan, s miért következett be egy 1994-re visszakövethető gyilkosság. A rendőrség ki is hallgatta az elhunyt férfi feleségét, az így keletkezett – s végül archivált – videók megtekintése pedig a játék tetemes részét fogja kitenni – mindez pedig a kilencvenes években virágkorukat élő FMV játékok stílusában történik. A rejtély mögött lapuló igazságra egyetlen módon lelhetünk rá: a videók során minden egyes apró szófoszlány számíthat, így a birtokunkba került információkkal – esetleg gyanúsnak tűnő részletekkel – egyre mélyebbre ásunk az adatbázisban, s fedezünk fel újabb videókat, újabb interjúkat. A szerzett kulcsszavakat, információkat így szépen lejegyzeteljük, s haladunk tovább.

Nyomozás, keresőszavak és zsákutcák

A játék egyediségének egyik főbb oka azonban, hogy mindez nem megszabott, lineáris úton történik. A játékos dönti ugye el, hogy mikor, s milyen keresőszavakkal kutakodik az adatbázisban, ami azt is jelenti, hogy a történet az adott játékos gondolatmenete alapján bontakozik ki, s tárja fel titkait – itt-ott esetleg zsákutcába futunk, de idővel elkezd összeállni a kép, s bekövetkezik az a bizonyos „a-ha!” pillanat, melyet követően akár régi videókhoz is visszatérhetünk az újonnan szerzett információ birtokában. Mindez természetesen nem kötelező, s ettől is lesz a dolog ennyire érdekes: jómagam körülbelül 2-3 órányi videózás után – a rendelkezésemre álló összes videó megtekintése nélkül is – rájöttem, körülbelül mi áll a nagy rejtély mögött, s pontosan mi is történt azon a bizonyos napon. No meg hogy miért.

Ajánlott detektívkaland

A Her Story egyik legnagyobb erőssége, hogy egy érdekes rejtéllyel ajándékozza meg a játékost anélkül, hogy fogná a kezét, s mutatná az utat, így vétek lenne elárulni, pontosan mire is számíthat az egyszeri játékos. Mindenesetre a kaland egy kompetensen megalkotott, gondolkodtató történetet mesél el némileg rendhagyó formában – a kalandjátékok és az úgymond „detektívkedés” iránt érdeklődőknek melegen ajánlom. Csak ne felejtsünk el papírt és tollat is kezünk ügyében tartani – szükség lesz rájuk.


If you liked this article, follow us on our channels below and/or register!
Discussions