You're reading the Hungarian version of this article.Click here to read the English version.

Fhtagn! Múltidéző visszatekintés néhány Lovecraft-i videojátékra

Gare – 2016. március 12. 18:25
Share on

Amikor nemrégiben beszámoltunk a Call of Cthulhu mítosz alapján készülő új, hivatalos videojátékról, röviden megemlítettem, hogy a világhírű horror-nagymester, H.P. Lovecraft munkássága számos játék project esetében szolgált ihletként. Ez pedig való igaz, így jelen cikkünkkel úgy döntöttünk, röviden megemlékezünk néhány Lovecraft-inspirált – vagy, ha nem is szigorúan a mítoszhoz illeszkedő, de legalábbis Lovecraft beütésű – játékról. A lista természetesen nem kimerítő.

Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth

A Headfirst Productions 2005-ben megjelent borzongató FPS-e azok közé a játékok közé tartozik, melyek megpróbálták valamilyen szinten átadni a Cthulhu mítosz sajátos „őrületét”. Sokan talán úgy emlékeznek a Dark Corners-re, mint a játék, melyben főhősünk minden különösebb figyelmeztetés nélkül főbe lőtte magát, ha elegendő mennyiségű szörnyűségnek lett kitéve – például ha túl sokáig bámulta az emelet-magas vízi szörnyet. A játék továbbá különös hangsúlyt fektetett a túlélésre, így gyakran egyetlen lehetőségünk az volt, hogy eszeveszettül menekülve – s magunk mögött minden ajtót bezárva – próbálunk kitérni az őrült, szektás falusiak elől. A Headfirst két másik Lovecraft-inspirált játékot is tervezett: a Destiny’s End kooperatív third-person lövölde lett volna modern köntösben, a Beyond the Mountains of Madness alcímmel ellátott játék pedig az 1930-as években játszódó FPS-nek készült. Sajnálatos módon mindkét játék fejlesztését le kellett állítani, a Headfirst pedig nem sokkal ezután csődöt jelentett.

Prisoner of Ice, Shadow of the Comet

A Shadow of the Comet és a Prisoner of Ice esetében igazi retro ínyencséggel van dolgunk, egyenesen a kalandjátékok virágkorából. Az Infogrames adta ki mindkét point and click kalandjátékot a kilencvenes évek során, az előbbit 1993-ban, míg az utóbbit két évre rá, 1995-ben. A Shadow of the Comet történetében egy csillagász szerepébe bújunk, s nyomozunk egy elhagyatott, Illsmouth névre hallgató (a név ismerős lehet) városkában ilyen-olyan kozmikus titkok után. A Prisoner of Ice ezzel szemben némileg fagyosabbra veszi a figurát, kalandja ugyanis többnyire a Déli sark közelében játszódik, szintúgy Lovecraft-os sztorival.

Sherlock Holmes: The Awakened

A legendás detektív és hű asszisztense sem úszta meg némi lovecraft-i horror nélkül: a Sherlock Holmes: The Awakened történetében Holmes és Watson egy titokzatos szekta nyomában járnak, s oldanak meg egy, a Cthulhu mítoszhoz köthető rejtélyt. A The Awakened olyan szempontból különleges, hogy a megszokott Holmes-rejtélyektől (beleértve a sorozat előző játékait) eltérően mélyen beleveti magát a természetfelettibe – habár a lovecraft-i alaptéma ezt már önmagában is garantálja. A játékhoz remaster verzió is készült (ingyenes demóval együtt), melyben az eredeti belső nézetű kamera mellé külső nézet is párosul. A The Awakened fejlesztése mögött a Frogwares csapata áll, akik jelenleg újabb Cthulhu-inspirált játékot fejlesztenek The Sinking City címen.

All The Way Down

Erről a rajongói – ám kellően hangulatos – Lovecraft kalandról annak idején már értekezünk, de lévén, hogy rövid és ingyenes, mindenképpen megér egy ismételt ajánlást. Hősünk betéved egy furcsa kisvárosba, a helyiek mindezt nem nézik jó szemmel, s arra utasítják, forduljon vissza – talán mondanunk sem kell, hogy hova fajul a dolog. A játékot körülbelül fél óra alatt le lehet tudni, hangulata miatt azonban ajánljuk minden Lovecraft rajongó figyelmébe, még akkor is, ha a végkifejlet hagy némi kívánnivalót maga után.

The Last Door

A The Last Door sorozat némileg kilóg a sorból, minősége miatt azonban fontosnak éreztem, hogy kitérjek rá. Annak idején kiveséztük az első évadot – én személy szerint egész élvezetesnek találtam –, azóta pedig egy második évad is megjelent. A játékot talán Edgar Allan Poe történeteihez lehetne leginkább hasonlítani, s nem is szigorúan a Cthulhu mítosszal foglalkozik, de komor, horrorisztikus hangulata miatt úgy éreztünk, van helye jelen felsorolásunkban. Az első epizód ingyenesen kipróbálható.

Amnesia: The Dark Descent, Penumbra sorozat

Az Amnesia-t talán az elmúlt évek egyik leghíresebb horror-játékaként tarthatjuk számon, s jó okkal: misztikus, a természetfeletti és a valós között ingadozó története, félelmetes hangulata és a sötétségben ólálkodó borzalmai számtalan játékos idegrendszerét tették próbára 2010-es megjelenése óta. Az Amnesia főhőse – a címhez hűen – emlékei nélkül ébred egy ódon kastélyban, a játék során pedig szépen-lassan fényt derít a múltban történt szörnyűségekre. Az játék sikere természetesen nem jelenti azt, hogy a csöppet ritkábban emlegetett, ám azonos fejlesztőcsapat által megalkotott Penumbra szériáról – elsősorban az Overture és Black Plague epizódokról – megfeledkezhetünk: sőt, személyes véleményem szerint talán még félelmetesebb is, mint az Amnesia.

The Chzo Mythos

Ben „Yahtzee” Croshaw nevét leggyakrabban az általa létrehozott Zero Punctuation videósorozat révén ismeri a nagyközönség, az angol játékújságíró azonban annak idején saját játékokat is fejlesztett: ezek közül a leghíresebb talán a Chzo Mythos néven emlegetett, négy epizódból álló horror sorozat. Az első rész ugyan egy titokzatos házban játszódik, a sorozat annak előrehaladtával egyre bizarrabb, egyre borzalmasabb vizekre evez, maga a történet és a hangulat pedig nagyban merít inspirációt a Silent Hill sorozatból, valamint Lovecraft munkásságából is. Aki nekivágna a kalandnak, mindenképpen tartsa figyelemben az epizódok helyes sorrendjét: 5 Days a Stranger, 7 Days a Skeptic, Trilby’s Notes és végezetül a 6 Days a Sacrifice.

Clive Barker’s Undying

Személyes kedvencet hagytam a lista végére, mely ugyan szintúgy nem szigorúan Lovecraft-al, vagy a Cthulhu mítosszal foglalkozik, mégis valamilyen szinten felfedezhető benne mind Lovecraft, mind Poe hatása. Az Undying története Patrick Galloway-el kezdődik, ki régi barátja kérésére elutazik az utóbbi hatalmas, kastélynak is betudható házába, hogy utánajárjon a dolgoknak. A látogatás hamarosan véressé fajul, a házban ugyanis nem minden az, aminek látszik – sötét erők és egy családi átok lappangnak a háttérben. A félelmetesen gótikus helyszínek és hangulaton túl eme 2001-ben megjelent FPS egyik emlékezetes különlegessége a főhős által hordozott zöld, misztikus kőben rejlett – használata révén feltárult előttünk az igazság, s az amúgy halandó szem számára láthatatlan dolgokat is észrevehettük. Az Undying valódi horror klasszikus, így akinek annak idején kimaradt, az mindenképpen vágjon bele, ha ideje engedi.


If you liked this article, follow us on our channels below and/or register!
Discussions