You're reading the Hungarian version of this article.Click here to read the English version.

Egy kellemesen nyomasztó óra – If On a Winter’s Night, Four Travelers – Ismertető

Gare – 2021. december 14. 19:05
Share on

Nyakunkon a sötét, hideg téli esték, úgyhogy aki úgy dönt, a kimozdulás helyett inkább egy kellemesen hangulatos kalandjátékkal töltene el egy... nos, egy téli estét, azok számára jó hírem van. Az If On a Winter’s Night, Four Travelers, melyet a továbbiakban csupán „Winter’s Night”-ként fogok emlegetni, elsősorban a tömörség és a józan ész jegyében, egy pixeles point & click kalandjáték, mely egy nap úgy tűnt fel a Steam áruházában, mint derült égből a villámcsapás. Mesés pixelgrafika, érdekesnek tűnő sztori, komoly, horrorisztikus témakör – úgyhogy pislogtam is egyet, amikor láttam, hogy a projekt ingyenesen letölthető. Természetesen le is töltöttem, s körülbelül egy óra alatt végig is vittem az egész kalandot, most pedig megkísérlek másokat is meggyőzni arról, hogy hasonlóan cselekedjenek.

Sötét történetek egy vonaton

A Winter’s Night, mint azt már címe is nyilván sejteti, négy idegen találkozásával kezdődik, kik egy vonaton utazva osztják meg egymással nem mindennapi élettörténetüket. A pontosítás kedvéért megjegyzem, hogy igazából három történetet kapunk csupán, a negyedik utazó ugyanis némileg más szerepet tölt be a sztori struktúrájában, de ez ne tántorítson el senkit – ahogy az sem, hogy nem szigorúan horrorjátékkal van dolgunk, legalábbis nem olyan értelemben, hogy jönnek a szellemek és hirtelen az ember képébe visítanak, mint a vemhes malacok. Sötét, mélyen nyomasztó történeteknek leszünk szemtanúi, soha nem távozó melankóliával egybefűzve, melyek elsősorban a társadalom és az emberiség számos csúf tényezőjét mutatják be, a homofóbiától az alig burkolt rasszizmusig. Mindezt kellő visszafogottsággal mutatja be a projekt, anélkül, hogy az orrunk alá dörgölné mondanivalóit; apró referenciák és vizuális metafórák segítik a narratívát, melyet sokkolóan részletes, evokatív pixelgrafika kelt életre. S habár az első percektől nyilvánvalóvá válik, hogy miféle végkifejlet felé zuhanunk, s azt sem nehéz kitalálni, mit is jelképez az a bizonyos ominózus vonatút, ez aligha csorbít a játékon – az utazás érdekes és jól kivitelezett, a játékost pedig az első perctől az utolsóig képes a képernyő elé szegezni. Sőt, a végére még úgy is éreztem, lehetett volna hosszabb is a dolog.

Az őrület mocsarában

Hogy a narratíva lekötött, az a fentiek alapján nem titok, de joggal jöhet a kérdés, hogy játékmenet szempontjából mit tudott nyújtani a kaland. Túl sokat nem, de ettől még messze nem volt kiábrándító az élmény, sőt. Fogalmazzunk úgy, hogy a Winter’s Night-ot nem a hardcore kalandjátékosoknak tervezték. Elsősorban ugye ott van a tény, hogy a játék néhány apró helyszínen játszódik, úgyhogy sokat nem fogunk járkálni, felfedezni, s tárgyak után kutatni; másrészt maga a játék is gondoskodik róla, hogy ne vesszünk el útvesztőiben. Ritkán merül fel a kérdés, hogy „no, most mit is kéne csinálnom”, mert általában nyilvánvaló. Feladványok, fejtörők azonban vannak – itt ott memorizálnunk kell ezt-azt, máshol a megfelelő szekvenciában kell egy bizonyos történetet összeraknunk, és így tovább. Aki odafigyel a sztorira és mindent tüzetesen elolvas, annak valószínűleg sok gondja nem akad majd, mégsem éreztem azt, hogy a játék sértően könnyű lenne. További jó hír, hogy minden egyes feladvány a történet szerves, organikus részét képezni, megoldásukkal pedig egyre mélyebbre süllyedünk az adott karakter tragikus élettörténetének mocsarában.

Összegezve

Talán elsőre ennyi győzködés elég is volt, aki pedig a fentieknél is rövidebb összefoglalóra vágyik, azoknak csupán annyi mondok, hogy az If On A Winter's Night, Four Travelers remek szórakozást nyújt egy nyomasztó óra erejéig, a sötét hangulatú kalandjátékosoknak pedig csak ajánlani tudom. S miért is ne ajánlanám? Ingyenes, és még jó is – ezért az árért lehet kapni (sőt, kaptam is) sokkal rosszabbat.


If you liked this article, follow us on our channels below and/or register!
Discussions