You're reading the Hungarian version of this article.Click here to read the English version.

Conarium – Távoli titkok nyomában – Ismertető

Dracolich – 2017. június 20. 0:32
Share on

Alig fél évvel azt követően, hogy testületileg eldöntöttük, mely ígéretesnek tűnő horror játékok fognak bennünket az idén érdekelni, máris kezünkbe vehettük a Conariumot, hogy beléphessünk H.P. Lovecraft nyomasztó világának virtuális megtestesülésébe.

Bár eredetileg egy horror játékra számítottunk, műfaját tekintve egy walking-szimulátort kaptunk, ami nagyon jól operál az atmoszferikus elemekkel, és időnként borzongatóbb jeleneteket is elénk tár.

A Conarium – megnyugvásomra – kerüli a klisészintre züllesztett jump-scare elemek használatát, inkább igyekszik meglepetésekkel, víziókkal hatni, főhősünk migrénes szemszögéből nézve pedig elénk tár egy-két hallucinációs látomást is. Ennek ellenére én azért hiányoltam belőle a rettegéssel vegyített kemény horror motívumok használatát.

A történet felgöngyölítése mellett a helyszínek végigjárása során fejtörőkkel és logikai feladványokkal lát el bennünket a játék; a feladványok közepesek, egyetlen összetettebb feladatot találtam köztük, ezek szerintem egy átlagos játékos számára mind megugorhatók — örvendetes, hogy a logikai elemek kezdenek visszaszivárogni a számítógépes játékokba, remélhetőleg ez elindít egy trendet a magasabb intellektuális kihívások felé. Itt azért muszáj megemlítenem, hogy végigjátszás közben egy interakció-hibába is belefutottam, amit aztán egy újratöltéssel meg lehetett kerülni; azonban ez – azon kívül, hogy felettébb bosszantó volt – fél órás fennakadást jelentett a játékban.

Lovecraft nyomában

A játék Lovecraft Az Őrület Hegyei c. novellájára épül, azonban úgy vettem észre, bőven merít olyan novellákból is, mint az Utazás Kadathba, vagy az Eryx falai közt. A helyszínek bámulatosan mesések voltak, misztikummal átszőttek, épp olyanok, mint Lovecraft álmokból szőtt világa – biztosan állíthatom, hogy ő maga is elégedetten szemlélte volna birodalmának ilyen formájú képi megjelenítését.

A valóságba szűrt rejtélyek, a helyenként sötétbe burkolózó, helyenként vibráló környezetet kísérő atmoszferikus hangok, az erős dramaturg mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy feszültséggel teli álomba ringasson bennünket, amiből csupán főhősünk időnként borzasztóan rossz színészi előadásmódja rángat vissza bennünket.

Mindemellett a játék legfőbb negatívumaként mindössze annak rövidségét tudom megemlíteni – történetem épp ott ért véget, ahol a legizgalmasabbá kezdett válni; végre rátaláltam a világokat összekötő Conariumra, hogy újabb távoli helyekre utazva új világokat fedezhessek fel azok megannyi csodáival együtt.

ConariumPlatform: PC, PS4, XBox OneGenre: AdventureDeveloper: Zoetrope InteractivePublisher: Iceberg InteractiveRelease: 06/06/2017Nem sok hiányzott hozzá, hogy regéket zenghessek a játékról, de így is csak pozitívan tudok nyilatkozni róla — a játék időnként annyira magával ragadott, hogy időérzékemet elveszítve bámultam az elém táruló lélegzetállító látványt, próbálva magamba szippantani minden egyes apró részletét. Minden Lovecraft rajongónak csak ajánlani tudom, és őszintén remélem, a Zoetrope Interactive csapata minél előbb folytatja kalandjainkat az ismeretlenen túli világok felé.

Addig is egy expedíció során birtokomba került vázlat tanulmányozásával fogom tölteni az időmet, melynek ősi nyelven írt melléklete szerint egy mélybarlangi kristály felhasználásával olyan eszköz készíthető, ami képes a szemlélő tudatát egy térben és időben távoli helyre repíteni, ezáltal bepillantást nyerve olyan titkokba, amelyre a halandó elme képtelen…

A Conarium elérhető PC-n.

Kedvet kaptál H.P. Lovecraft munkássága által inspirált játékokhoz? Íme saját kedvenceinkből összeállított listánk.


If you liked this article, follow us on our channels below and/or register!
Discussions