You're reading the Hungarian version of this article.Click here to read the English version.

Bizarr humor, árnyjáték és apró boszorkányok – Kedvenc indie játékdemóink a Steam Next Fest-ről (2021 június)

Gare – 2021. június 25. 16:39
Share on

Véget ért az egykor Steam Game Festival néven emlegetett Steam Next Fest, mely egy héten keresztül a nyakunkba öntötte a világ összes indiejáték-demóját, hogy kedvünkre csemegézzünk belőlük. Úgyhogy csemegéztünk is, a felfedezőtúra végén pedig néhány valódi gyöngyszemet is sikerült találnunk a hatalmas indie-rengetegben – melyeket természetesen most meg is osztunk veletek. Úgyhogy ne is vesztegessük tovább az időt: íme a 2021-es Steam Next Fest (szerintünk) legérdekesebb indie játékai:

Death Trash

A Death Trash számomra a nyári demófelhozatal egyik legemlékezetesebb projektje volt, mely minden szempontból kellemes meglepetést okozott. Azt hittem, egyszerű kis pixeles-kaszabolós kalandban lesz részem, ehelyett pedig egy vérbeli akció-szerepjátékot kaptam, mely zseniálisan hangulatos retro-grafikájával és bizarr humorérzékével hamar belopta magát a szívembe. Az alapfelállás szerint hősünknek a társadalomból való száműzetését követően egy kegyetlen, posztapokaliptikus senkiföldjén kell új szerencsét próbálnia – ám hogy konkrétan mihez kezdünk, az csak rajtunk múlik. A Death Trash kellő szabadsággal vértezi fel az egyszeri játékost, karakterünket pedig úgy építjük, ahogy szeretnénk: legyen az kardforgatás vagy lőfegyver-ismeret, lopakodás vagy diplomácia, szerintem mindenki találhat magának való játékstílust. A Death Trash-re véleményem szerint mindenképp érdemes odafigyelni, s jómagam is kíváncsian várom az augusztusi megjelenést.


Tormented Souls

A Tormented Souls fejlesztését már bejelentése óta figyelemmel kísértem, ez pedig nem véletlen, a játék ugyanis gyakorlatilag a példás múltú Silent Hill sorozat egyfajta modern iterációjára emlékeztetett. A demót kipróbálva elégedetten vettem tudomásul, hogy valóban hozta azt a projekt, amit elvártam tőle: sötét hangulatot és mesés vizuális prezentációt, egy érdekesnek induló sztorit... és nehezen irányítható, setesuta harcokat. Nos, igen. A játék negatívumaiban is hű marad a klasszikusokhoz, s habár az ezen sorokat olvasó rajongók joggal hozhatják fel, hogy a Silent Hill széria igazából soha nem az akcióról volt híres, a Tormented Souls úgy érzem, kicsit túlesett a ló másik oldalára – az ember pedig végül többet vívódik az irányítással és a főszereplő csigalassú animációival, mint magukkal a szörnyetegekkel.


Little Witch in the Woods

Ha az aranyos, félig animés pixelgrafika nem csábít el egyből, akkor a kellemesen karakteres dialógusok fognak a képernyő elé szegezni – a Little Witch in the Woods egy boszorkánytanonc bőrébe bújtat, ki – miután lekéste vonatját – úgy dönt, gyalog fedezi fel a helyi erdőt, hogy összetevőket gyűjtögessen és bájitalokat keverjen. Hősünk csillapíthatatlan kalandvágya, izgága személyisége és a szövegek humoros stílusa miatt szerintem még azoknak is megéri tenni egy próbát a játékkal, akiket nem feltétlen hoz tűzbe a varázsital-biznisz. Én mindenesetre roppant jól szórakoztam vele.


Unsighted

A pörgős akció találkozik tetszetős pixelgrafikával a Studio Pixel Punk által fejlesztett, Unsighted című akció-RPG-ben, mellyel szintén eltöltöttem egy rendkívül szórakoztató órát. Harcrendszerében fontos szerepet játszik a stamina, mely minden cselekvésünkhöz szükségeltetik, s ezáltal arra ösztönzi a játékost, hogy az esztelen gombnyomkodás helyett inkább megfontolt kardlendítésekkel és jól kiszámított gurulásokkal, hárításokkal gyűrje le az ellenfeleket, feltéve, ha nem szeretne fénysebességgel elhalálozni. Az összességében klassz élmény ellenére egy negatívumot mindenképpen meg kell említenem – a pályadizájn vizuális téren hagyott némi kívánnivalót maga után; gyakran éreztem azt, hogy a helyszínek összefolynak, s nem mindig egyértelmű, hogy hova lehet felugrani, s hova nem.


Interference

Gondolkodtam azon, hogy érdemes-e megemlítenem a listán az Interference-t, lévén, hogy demó verziója körülbelül öt kerek perc alatt letudható, a játék alapsztorija azonban annyira megfogott, hogy szerintem vétek lenne nem ejteni róla pár szót. A történet szerint egy biztonsági őrt alakítunk, ki szépen berendezett iroda-kuckójában rádión keresztül tartja a kapcsolatot egy kutatóbázis tudósaival – amikor pedig a bázison elszabadul a pokol, rá hárul a feladat, hogy segítsen a lent rekedt tudósoknak. Feltéve, ha kedve úgy hozza. Semmi nincs ugyanis ránk kényszerítve – filmet nézhetünk, birizgálhatjuk a villanykapcsolót, vagy esetleg keresztrejtvényt is fejthetünk, miközben a vonal túloldalán a tudósok segítségünkért kiáltanak. Aggodalomra semmi okunk, a veszély ugyanis távol áll tőlünk és jól bebiztosított fülkénktől – legalábbis egyelőre.


Tandem: A Tale of Shadows

Akit érdekelnek a némileg formabontó, kreatív ötletekkel kísérletező fejtörős platformerek, azok mindenképp vegyenek egy pillantást a Tandem: A Tale of Shadows című játékra is. A sztori két főhőse Emma és egy Fenton névre hallgató plüssmackó – míg Emmát felső nézetből irányítjuk, s a kezében lévő lámpással az árnyékokat manipuláljuk, Fenton-t követve pont az Emma által létrehozott árnyékokat leszünk képesek átszelhető platformként kihasználni. A csapatmunka így – talán mondanunk sem kell – abszolút elengedhetetlen.


Listánk végére értünk; mára ennyi volt a mesedélután. Kihagytam volna egy klassz játékot, és szeretnéd megvitatni? Semmi akadálya – csatlakozz Discord közösségünkhöz! Aki pedig további indie játékok után szomjaz, az mindenképpen vessen egy pillantást az idei E3-ról szóló összefoglalónkra, melyben a rendezvény legjobb, legígéretesebb indie címeit veséztük ki.

Discussions

If you liked this article, follow us on our channels below and/or register!