Animekarácsony – zenekvíz és cosplayverseny eredmények

Hora – 2013. december 27. 17:40
Share on

Előzőleg már beszámoltam a december 14-ei Animekarácsony délelőtti és kora délutáni történéseiről. Miután megnéztem a lélegzetelállító ruhakölteményeket és előadásokat a cosplayversenyen, és elbeszélgettem pár cospayerrel, ideje volt néhány más programot is megnézni.

Gamer- és Karácsonyi zenekvíz

A rendezvények közül főleg a gettócosplay és a Gamer-, illetve Karácsonyi zenekvíz érdekelt, de sajnos az elsőről reggel a hosszú sorban állás miatt lekéstem, így tehát maradt a zenekvíz. A Médiaterem felé véve az utamat, azon gondolkoztam, vajon mire számíthatok. Belépve az első benyomásom az volt, hogy jó pár fokkal melegebb volt, mint kint a tágas csarnokban. Miközben a télinek nem igazán nevezhető ruhámban melegedtem, a műsorvezető épp szaloncukrokat dobált a közönségnek. Ennyi bőven elég is volt, hogy úgy döntsek, maradok.

A játék maga úgy zajlott, hogy egy fél perces részt hallhattak a résztvevők játékokból, illetve animékből, melyek kisebb kategóriákba lettek osztva. Minden számrészlethez meg volt adva öt lehetőség, és a tippeket a megfelelő számot tartalmazó kis kártyák felmutatásával lehetett jelezni. Aki helytelen választ adott meg, az kiesett, a többiek pedig folytathatták a versenyt a következő körökben is, a legjobbak pedig végül finom szaloncukrokkal lettek gazdagabbak.

A zenekvíz története és az előkészületek

A zenekvíz után lehetőségem nyílt elbeszélgetni az Adarna karaoke csapat egyik tagjával, akik több műsor mellett ezt is szervezték, így megtudhattam, hogy már nagyjából hét éve, majdnem minden conon (a nyári kivételével) megrendezik a zenekvízt. Az alapötlet onnan származott, hogy ha már úgyis csinálják a karaoke-t, akkor legyen mellé még egy olyan program is, ami számonkéri, hogy mennyire is ismerik ezeket a számokat. Eleinte, csak találomra választottak ki zenéket, és egy tesztet kellett kitölteni, de úgy elég rossz eredmények születtek, ezért a későbbiekben már egy előre kiadott animelistával dolgoztak, így a résztvevők utána tudtak nézni, hogy mire számíthatnak. Sőt, mostanában már annyira népszerű lett az egész, hogy gyakran azt szokták csinálni, hogy az összes számot meghallgatják és megtanulják, így nem ritka a maximálist megközelítő pontszám sem. Idén több kérés is érkezett a szervezők felé, hogy számlista nélkül is ki szeretnék próbálni a tudásukat, így most megint nem volt lista, és teszt helyett is inkább a korábban említett körökre osztott tippelős felállást alkalmazták.

Egy ilyen program mögött komoly előkészületek vannak, így arról is érdeklődtem, pontosan milyen feladatokat kell előzőleg megcsinálni, és mennyi időt is vesz igénybe. Az előkészületek első fázisában ki kell találni a kategóriákat, illetve kiválasztani az animéket a kategóriákon belül. Ez még a könnyebb része, ezt egy hétvége alatt meg lehet csinálni. Utána következik a számok tényleges kiválasztása. Ehhez végig kell hallgatni az összes számot az adott animében. Általában azonban openingeket és endingeket szoktak számon kérni, ritkább esetben inner számokat is, karakterszólókat esetleg teljes OST-ket, de ezekből is inkább az elején lévőket, mert lehet, hogy valaki elkezd nézni egy animét, de nem biztos, hogy be is fejezi, így az elején lévő számokat ismerheti. Ezzel még nincs vége a teljes munkának, annak is utána kell járni, hogy kik az előadók, hogy a lehetőségek kialakításán lehessen egy kis csavart is tenni a játékba, például azzal, hogy egy előadó több animéhez is csinált számokat, így könnyen össze lehet őket keverni. Mindezek megvalósítása nagyjából három hetet vesz igénybe, persze csak esti elfoglaltságkén.

Ez után úgy döntöttem, hogy még belefér egy kis körülnézés az eredményhirdetésig, úgyhogy még egyszer jól szemügyre vettem a boltok kínálatát. Rengeteg érdekes holmi volt, de egy kis nyálcsorgatás után végül mégsem vettem semmit.

A várva várt eredményhirdetés

Este hétkor, minden versenynek közösen tartották az eredményhirdetését, a végére hagyva a legnagyobb érdeklődéssel várt cosplayverseny eredményeit. Mivel rengeteg versenyző indult, ezért ösztönzés- és elismerésképpen minden kategóriában először három jelöltet neveztek meg, akik a legjobbak voltak, és csak utána hirdették ki az első helyezettet.

Három kategóriát díjaztak a craftmanshipnél, a legjobb kosztümöt, technikát és originalt, azaz saját tervezésű jelmezt. Az ajándékcsomag mellé ők külön stúdiófotózást is nyertek, ami során profi körülmények között örökíthetik meg jelmezüket. Ezen kívül díjazták még a legjobb csoportot, illetve egyéni és csoport kategóriában is választottak közönség kedvencét. Performance kategóriában is hirdettek győztest és közönség kedvencét is, majd pedig még utoljára visszatértek a craftmanshiphez, ahol a zsűri kedvencét is kihirdették, immáron jelöltek megnevezése nélkül. Végül egy különdíjat is átadtak a Black Frost Team felajánlásával, ami szintén egy stúdiófotózást jelentett a győztesnek. Már a cosplayverseny jelöltjeit és győzteseit is hosszú lenne elsorolni, a többi versenyeredménnyel együtt pedig biztosan kilométer hosszúságú lista lenne belőle. A nyertesek neveit megtalálhatjátok a Mondocon honlapján, de az Animekarácsony Facebook oldalán is körülnézhettek.

Képeinket innen a képgalériából letölthetitek (regisztráció szükséges), vagy Facebook oldalunkon is találtok majd párat :)

If you liked this article, follow us on our channels below and/or register!
Discussions