You're reading the Hungarian version of this article.Click here to read the English version.

Amitől félni fogsz! – indie horror-játékok Halloweenre – 1. rész

Gare – 2013. október 24. 19:00
Share on

Nyakunkon a Halloween – mi más lenne pedig a legjobb módja az éjszaka eltöltésének, mint egy horror játék? Kétrészes összeállításban gyűjtöttük össze a közelmúlt néhány indie horror alkotását, melyeket érdemes kipróbálni.

The Witch's House

Japán fejlesztőtől érkezett hozzánk az ingyenes, RPG Maker-en keresztül kreált horror-kaland, a The Witch's House, melyben a 13 éves Viola az erdőben eltévedve egy titokzatos ház kapui előtt találja magát, más lehetőség híján pedig úgy dönt, bent biztonságosabb lesz, mint kint. Hogy ez végül mekkora tévedésnek bizonyul, mi is megtapasztalhatjuk ebben a rövid, kb. 2 órás horrorsztoriban.

A vizuális téren a 16-bites SNES korszakot idéző The Witch's House-ot minden bizonnyal a híres Clock Tower, esetleg Corpse Party sorozat ihlette: játékmenetét tekintve elsősorban a fejtörők megoldásán, és a ház több tucat halálcsapdájának elkerülésén van a hangsúly. A játékban ugyanis megannyi módon tudunk elhalálozni: már néhány perc után kiderül, hogy a The Witch's House még a legapróbb hibáért, átgondolatlanságért is Game Over-rel „jutalmazza” az elhamarkodott játékost – sőt, kifejezetten javasolt is szándékosan elrontani egy-egy fejtörőt, csak azért, hogy lássuk, az adott helyszínen éppen milyen kreatív módon fog idő előtt véget vetni a kalandnak egy-egy csapda vagy hirtelen előbukkanó rém. Erős túlzás lenne ennek ellenére nagy kihívásnak nevezni a kalandot, a mentéspontok ugyanis kellően gyakran vannak elszórva, így például egy-egy nehezebb jelenet előtt és után.

Maguk a fejtörők ugyan nem a legnehezebbek közé sorolhatók, továbbá a játék elején még rendkívül könnyűen megoldhatók, később azonban már némi gondolkodást, kreativitást is megkövetelnek, egyes cselekedeteinktől függően pedig három eltérő befejezést tekinthetünk meg. A játék további erőssége, hogy soha nem hagyja nyugodni az embert: még akkor sem, ha úgy tűnik, mindent láttunk már, s az utolsó négyzetcentiméterig felfedeztük egy-egy szobát – így is képes kisebb-nagyobb váratlan meglepetéssel szolgálni az erre fogékony, ijedősebb játékosok számára. Magára történetre sem lehet panasz – az első ránézésre egyszerű alapfelállás egy rendkívül érdekes csavarral zárul, mely minden bizonnyal sokakat meg fog lepni.

A The Witch's House rövid, de kellően kielégítő utazás a pixel-horror világába: az ilyen és ehhez hasonló játékok iránt vonzódóknak pedig csak ajánlani tudom.

Játékidő: ~2 óra
Weboldal, letöltés itt.
Fontos: RPG Maker VX Runtime Package szükséges a játék indításához: (ingyenesen letölthető, fél perc alatt feltelepíthető)

Imscared – A Pixelated Nightmare

Előttünk egy zárt ajtó, a következő üzenettel: „kinyitásához egy szív szükséges”. E bizarr mondattal indítja az olasz Ivan Zanotti horrorisztikus kalandjátékát - a sokatmondó Imscared névre keresztelt indie horror fejlesztője nyilván nem a forradalmi grafika terén fog díjat nyerni, rövid alkotása ennek ellenére kellően félelmetesre, felkavaró sikeredett, indie körökben pedig nem csekély népszerűségre tett szert. Nehéz úgy beszélni az Imscared-et emlékezetessé tévő jeleneteiről, hogy azok meglepetését, csavarját ne tárjuk nyilvánosságra. Annyi azonban elmondható, hogy a játék egyes részei a valós világba is átnyúlnak (szakszóval kifejezve: kellően meta), kisebb-nagyobb módon befolyásolva így a játékélményt. Nem egyszerűen a kijutásért küzdünk: az embernek inkább olyan érzése támad a pixelhelyszínek feltárása közben, hogy magával a játékkal – vagy a mögötte rejtőző sötét erővel – vív ádáz harcot, mely mindent megtesz azért, hogy a szerencsétlen játékos útját állja. Nem mi játsszuk a játékot – épp ellenkezőleg, az játszik velünk.

Akit nem zavar a kiváltképp minimalista vizuális prezentáció, az minden bizonnyal minden percét élvezni fogja a lelkes olasz fejlesztő alkotásának: az Imscared komor folyosóit járva egy pillanatig sem fogjuk úgy érezni, hogy teljes biztonságban vagyunk.

Játékidő: ~ 40 perc.
Letöltés itt.

Stairs

A minden bizonnyal Penumbra ihlette Stairs-ben főhősünk egy elhagyatott gyárkomplexumba utazik, hogy egyszer és mindenkorra leleplezze az épület körül keringő paranormális tevékenységekről beszámoló szóbeszédeket. A gyár hírhedt lépcsőháza azonban több titkot rejteget, mint azt gondolnánk, a mélybe vezető sötétségben pedig úgy tűnik, nem vagyunk egyedül. A játékmenet főként fejtörőkből, és az előrehaladás közben elénk táruló sztori fogja kitenni – a sötét folyosókat járva titokzatos visszhangokat hallva élhetjük újra a komplexum múltját, fokozatosan fényt derítve a jelenhez vezető szörnyű eseményekre. A leginkább említésre méltó dolog a Stairs-el kapcsolatban, hogy zseniálisan használja ki a földalatti komplexumban uralkodó fény-árnyék hatásokat, a játék utolsó perceiben pedig egy felettébb érdekes meglepetést is tartogat. Önmagában már ezért is érdemes adni egy esélyt a kb. fél óra–40 perc alatt letudható kalandnak.

Játékidő: ~40 perc
Itt található.


If you liked this article, follow us on our channels below and/or register!
Discussions